Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Choux puffs
- 250 g water
- 1 pinch salt
- 120 g salted butter, cut into pieces
- 70 g potato starch
- 90 g white rice flour (see Tips)
- 1 tsp natural vanilla extract
- 4 eggs
Swiss meringue
- 100 g white sugar
- 2 egg whites
- 1 tsp lemon juice
- 1 pinch salt
- ½ tsp vanilla bean, split into halves lengthways and seeds scraped
- 1 - 2 drops natural pink food colouring (optional)
- pure icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 242.6 kJ / 57.8 kcal
- Białko
- 1.6 g
- Węglowodany
- 7.9 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 48.5 mg
Alternatywne przepisy
Sweet shortcrust pastry
1h 50min
Gluten free lemon tart
2h 25min
Gluten free gingerbread cookies
2 godz. 35 min
Profiteroles
2h
Choux pastry
2h
Crème pâtissière
15 min
Brioche fruit tarts
4h
Almond biscotti
1 godz. 10 min
Salted caramel sauce
40 min
Gluten free pita bread
1h 15min
Nougat
3h 45 min
Chocolate ganache
20min