Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 30 g raw sugar
- 20 g raw almonds
- 210 g plain flour, plus extra for dusting
- 10 g cocoa powder
- 130 g unsalted butter, chilled, plus extra for greasing
- 1 pinch salt (optional)
- 1 egg yolk
- ¼ tsp natural almond extract
- 1 - 2 tsp water
Filling
- 230 g raw almonds
- 140 g white sugar
- 200 g dark chocolate
- 130 g unsalted butter
- 4 eggs
- 1 tsp natural almond extract
- 2 pears, peeled, cored, cut into halves and cut into thin slices lengthways (5 mm)
Apricot glaze
- 50 g apricot jam
- 1 tbsp water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1779.5 kJ / 423.7 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 29.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 41.7 mg
Alternatywne przepisy
Orange and almond cake
2sa 20 dk
Torta caprese (flourless almond cake)
2h
Almond and pear tart
40 Min
Date, orange and olive oil cake with salted white chocolate ice cream (Shane Delia)
9 Std. 50 Min
Apple, pear and bay leaf cake
1h 15min
Italian ricotta doughnuts with citrus curd
1 Std. 10 Min
Panforte
1h 30min
Frangipane cake
1h 45min
Apple ginger cake with salted caramel sauce
1h 30min
Chocolate and pear cake
1h 30min
Raspberry and lemon flan
1h
Pear Frangipane
1h 30min