Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 30 g raw sugar
- 20 g raw almonds
- 210 g plain flour, plus extra for dusting
- 10 g cocoa powder
- 130 g unsalted butter, chilled, plus extra for greasing
- 1 pinch salt (optional)
- 1 egg yolk
- ¼ tsp natural almond extract
- 1 - 2 tsp water
Filling
- 230 g raw almonds
- 140 g white sugar
- 200 g dark chocolate
- 130 g unsalted butter
- 4 eggs
- 1 tsp natural almond extract
- 2 pears, peeled, cored, cut into halves and cut into thin slices lengthways (5 mm)
Apricot glaze
- 50 g apricot jam
- 1 tbsp water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1779.5 kJ / 423.7 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 29.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 41.7 mg
Alternatywne przepisy
Elly Berryman's plum shortcake
1h
Peach and plum upside-down cake
50min
Ricotta fruit tart
1h 30min
Raspberry and lemon flan
1h
Mixed berry clafoutis
40min
Apple, pear and bay leaf cake
1h 15min
Strawberry and meringue semifreddo
12 godz. 15 min
Star anise and pistachio kulfi
24h 20min
Cherry clafoutis
1h 5min
Cherry and peach loaf
1h 55 min
Almond and pear tart
40min
Torta caprese (flourless almond cake)
2h