Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ tsp coriander seeds
- ¼ tsp dried fennel seeds
- 5 white peppercorns
- 10 g fresh coriander root, cut in long pieces (see tip)
- 1 tsp ground turmeric
- ¼ tsp shrimp paste
- 2 pinches ground nutmeg
- 5 fresh green chillies, deseeded, cut in long pieces
- 2 garlic cloves
- 1 fresh red chilli, deseeded, cut in long pieces
- 1 shallot, halved
- 10 g fresh lemon grass, white part only, sliced
- 10 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- ½ tsp fine sea salt
- 15 g water
- 240 g coconut milk
- 1 makrut lime leaf
- 450 g chicken thighs, boneless and skinless, cut in pieces (3 cm)
- 1 Tbsp fish sauce
- ½ Tbsp sugar
- 100 g aubergine, cut in long pieces (1 cm x 4 cm)
- 100 g fresh green beans, ends removed, cut in pieces (4 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1246 kJ / 297 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Prawn Curry
30min
Beef With Lemon Grass (Kuruma Iraichchi) And Coconut Roti
1h 40min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15 min
Thai Green Curry Paste
15min
Beef Rendang
2h 30 min
Sri Lankan Red Beef Curry
1h 35 min
Sri Lankan Chicken Curry (Koththu Roti)
1 godz. 5 min
Lamb Keema with Peas
1h
Prawn And Chicken Laksa
40min
Thai Green Curry Chicken
30min
Prawn Bhuna
30min
Keralan Fish Curry
30min