![Pistachio cake Pistachio cake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2E310A75-4BFA-42CD-BC86-1AC24911A1BB/Derivates/1618A15B-020C-48AA-AE3E-5EBDB7882439.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Syrup
- 330 g raw sugar
- 370 g water
- 1 tbsp honey
- 1 cinnamon quill
- 1 tsp ground cardamom
- 1 tsp dried fennel seeds
- 1 orange, zest only, no white pith
Cake
- 190 g salted butter, softened, plus extra for greasing
- 280 g shelled unsalted pistachio nuts, plus 2 tbsp for decorating
- 170 g raw sugar
- 1 orange, zest only, no white pith
- 3 eggs
- 60 g full cream milk
- 1 tbsp white vinegar
- 220 g self-raising flour
- 120 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3447.6 kJ / 820.9 kcal
- Białko
- 14.8 g
- Węglowodany
- 99.6 g
- Tłuszcz
- 41.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 554.9 mg
Alternatywne przepisy
Apple ginger cake with salted caramel sauce
1 godz. 30 min
Soft Date Cake with Walnuts
1hod. 10min
Almond shortbread biscuits
2 godz. 10 min
Curried chicken rasam
50min
Coconut and pistachio delight
1hod. 10min
Three-milk cake
2 Std.
Baked chocolate ricotta with blueberries and cream
55min
Frozen strawberry cheesecake
24 Std.
Mixed berry clafoutis
40min
Baked honey cheesecake
4 Std. 20 Min
Raw carrot cake
5 godz. 30 min
Orange and almond cake
2h 20min