Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Samosa pastry
- 260 g chilled water
- 20 g ghee
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- ½ tsp salt
Samosa filling
- 520 g water
- 100 g potatoes, peeled and cut into small cubes (5 mm)
- 4 sprigs fresh coriander, leaves and stalks only
- 160 g brown onion, cut into halves
- 3 garlic cloves
- 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 fresh red chilli, deseeded if preferred
- 20 g olive oil
- 300 g beef mince
- ½ tsp ground black pepper
- ½ tsp salt
- 1 tsp garam masala
- 2 tsp curry powder
Fresh tomato chutney
- 8 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 garlic cloves
- 1 fresh red chilli, cut into pieces and deseeded if preferred
- 250 g fresh tomatoes, cut into halves and seeds removed
- ¼ tsp ground cumin
- 20 g olive oil
- ½ tsp salt
Assembly
- 1250 g vegetable oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 843.1 kJ / 200.7 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 16.2 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 148.4 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10 min
Chicken tikka masala with saffron rice
4 Std. 40 Min
Naan bread
2h 40 min
Sri Lankan red beef curry
1 Std. 40 Min
Madras curry powder
15min
Beef madras
1j 30 menit
Garlic and coriander naan
1j 30 menit
Roti (for two)
25 min
Biryani
1j 25 menit
Bhuna gosht
1j 20 menit
Roti
2j
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min