![Pasticciotti leccesi Pasticciotti leccesi](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E3CCC120-CC2F-4D05-8F95-F03D7CE1D8A4/Derivates/E8E34342-151A-4AE8-8826-15A252C333EA.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta frolla
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 125 g di zucchero
- 125 g di strutto a temperatura ambiente
- 1 uovo
- 1 tuorlo d'uovo
- 250 g di farina tipo 00
- 2 pizzichi di ammoniaca per dolci
Crema
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 40 g di farina tipo 00
- 60 - 100 g di zucchero, a piacere
- 2 uova
- 500 g di latte
Terminare la preparazione
- 1 tuorlo d'uovo
- Wartości odżywcze
- na 1 pezzo
- Kalorie
- 1502 kJ / 359 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 46.4 g
- Tłuszcz
- 17.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
Alternatywne przepisy
Calzone pugliese alle cipolle
2 Std. 30 Min
Treccia di pan brioche ripiena
2 Std. 20 Min
Pucce
7 godz.
Bocconotto
2 Std.
Pizzi leccesi
6h
Cartellate
1 Std. 5 Min
Pasticcio altamurano
3 Std. 30 Min
Focaccia di Carnevale salentina
3h 40min
Pitta rustica salentina
1h 40min
Minestra di fave con cicoria
50 min
Zeppole di San Giuseppe
1 Std. 50 Min
Focaccia barese
2 godz. 55 min