![Pastiera fiori d'arancio Pastiera fiori d'arancio](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9A57F4B8-9BBA-4710-A73A-E9908BBE2955/Derivates/1D61C440-9C31-4CDE-9C52-2A5FBCEAA2FE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Frolla
- 200 g di zucchero
- ½ arancia, la scorza (senza la parte bianca)
- 2 uova
- 2 tuorli
- 250 g di burro freddo a pezzi
- 500 g di farina tipo 00 + q.b.
- 1 pizzico di sale
Farcitura
- 500 g di grano cotto per pastiera
- 200 g di latte
- 40 g di burro + q.b.
- 1 cucchiaino di acqua millefiori (fior d'arancio)
- 300 g di zucchero
- 6 uova
- 80 g di scorza di arancia candita a pezzi
- 500 g di ricotta di pecora, ben scolata dal siero
- Wartości odżywcze
- na 1 fetta
- Kalorie
- 2129 kJ / 509 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 67.7 g
- Tłuszcz
- 22.9 g
Alternatywne przepisy
Casatiello sugna e pepe
2 godz. 30 min
Torta Babà napoletana
8h
Roccocò
2 Std.
Babà napoletano
3 Std.
Ravioli dolci di castagne
1 godz. 10 min
Pastiera cioccolato e Rum con coulis di fragole
3 Std. 30 Min
Casatiello dolce (con lievito madre)
19h
Sfogliatelle frolle
2 godz. 30 min
Pizza di scarola
3 Std. 30 Min
Struffoli di Natale (TM6)
1 godz.
Struffoli
1 godz.
Pastiera napoletana
15 Std.