Sushi kalifornijskie (California uramaki)

Sushi kalifornijskie (California uramaki)

4.0 1 ocena
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
32 sztuki

Składniki

  • 90 g octu ryżowego
  • 25 g cukru
  • 15 g mirinu
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g ryżu do sushi
  • 1400 g wody
  • 3 łyżki ziaren sezamu, czarnego
  • 3 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (patrz wskazówka)
    2 czubate łyżki crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 4 płaty wodorostów nori
  • ½ ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki
  • 12 - 16 krewetek, ugotowanych, oczyszczonych
  • 1 awokado pokrojone w 2 mm plastry
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
  • sos sojowy do podania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 90.8 mg
Białko 1.5 g
Kalorie 269.5 kJ / 64.4 kcal
Tłuszcz 1.7 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 0.4 g
Węglowodany 10.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...