Drożdżówki z serem, morelami i kruszonką

4.8 57 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
8 sztuk

Składniki

Kruszonka
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
  • 150 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 45 g cukru
  • 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 20 g cukru
  • 150 g twarogu, tłustego podzielonego na kawałki
  • 80 g serka homogenizowanego, waniliowego podzielonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego, naturalnego
Drożdżówki
  • 8 moreli pokrojonych w ćwiartki
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 127.2 mg
Białko 11.6 g
Kalorie 1582.4 kJ / 378.2 kcal
Tłuszcz 12.4 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Węglowodany 55.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...