Lasagne z domowym makaronem szpinakowym

5.0 4 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    150 g
    150 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Szpinakowy makaron lasagne
  • mąki pszennej
    300 g
  • liści szpinaku baby, świeżych
    70 g
  • jajka
    2
  • oliwy z oliwek
    10 g
Sos mięsny
  • selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
    80 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    80 - 100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 - 180 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • oliwy z oliwek plus 1 łyżka
    30 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    500 g
  • kostek boczku
    120 g
  • białego wina, wytrawnego
    70 g
    70 g czerwonego wina, wytrawnego
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    400 g
    400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziół włoskich, mieszanych, suszonych
    2 łyżeczki
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • mąka pszenna do oprószenia
  • woda do gotowania
Sos beszamelowy
  • mleka
    600 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • mąki pszennej
    60 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 647.7 kcal / 2709.9 kJ
Białko 30.4 g
Tłuszcz 37.1 g
Węglowodany 48.3 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 14.6 g
Sód 930.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...