Deser jagodowy w słoiczkach
TM6 TM5

Deser jagodowy w słoiczkach

4.7 ( 38 ocen )

Składniki

  • 40 g migdałów, w płatkach
  • 80 g herbatników maślanych
  • 30 g masła miękkiego
  • 250 g jagód, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    lub 250 g borówek amerykańskich plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 500 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki, schłodzonego
    lub 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka gęstego, podzielonego na kawałki, schłodzonego
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    miarka
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
476.4 kcal / 1993.1 kJ
Białko
6.4 g
Tłuszcz
40.2 g
Węglowodany
25.3 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
21.8 g
Sód
299.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy