Urządzenia i Akcesoria
Warkocze orzechowe
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
15 sztuk
Składniki
Nadzienie orzechowe
-
200 g orzechów włoskich, łuskanych200 g orzechów laskowych
-
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
90 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Ciasto półfrancuskie
-
220 g mleka
-
20 g cukru
-
2 jajka
-
4 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
150 g masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
Lukier
-
160 g cukru
-
20 g wody
-
1 łyżeczka rumu1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
33.8 mg
Białko
8 g
Kalorie
1659.6 kJ /
396.6 kcal
Tłuszcz
20.1 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Węglowodany
48.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DRUGIE ŚNIADANIA CZ. II
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Mleczne bułki do odrywania
4 godz.
Orzechowe świderki
2 godz. 30 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM6, TM7)
35 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Rolada żyrafa
3 godz.
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min