Warkocze orzechowe

Warkocze orzechowe

4.7 315 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
15 sztuk

Składniki

Nadzienie orzechowe
  • 200 g orzechów laskowych
    200 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 90 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Ciasto półfrancuskie
  • 220 g mleka
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
    4 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
Lukier
  • 160 g cukru
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka rumu

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 33.8 mg
Białko 8 g
Kalorie 1659.6 kJ / 396.6 kcal
Tłuszcz 20.1 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Węglowodany 48.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...