Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coconut milk rice
- 1100 g water
- 350 g rice, washed and drained
- 200 g coconut milk, room temperature
- 20 g fresh ginger, smashed
- 3 pandan leaves, tied into knots
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only and sliced
- 1 ½ tbsp salt
- 4 eggs
Sambal ikan bilis
- 20 g tamarind paste
- 100 g water
- 40 - 80 g dried chillies, large and mild heat, deseeded and soaked to soften
- 5 garlic cloves
- 150 g shallots
- 40 g cooking oil
- 20 g light soy sauce
- 40 g sugar
- 1 tsp salt
- 60 g anchovies (ikan bilis), deep fried
- 200 g onions (approx. 2 onions), thinly sliced
- 1 cucumber, sliced, to garnish
- unsalted roasted peanuts, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3704 kJ / 885 kcal
- Białko
- 40 g
- Węglowodany
- 99 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Nasi Kampung (Kampung-style fried rice)
20 min
Char Kway Teow
15 Min
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20 min
Teh tarik (pulled milk tea)
15 Min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25min
Chicken Rendang
45 min
Nasi Lemak
45 min
Thai Steamed Fish With Lime
30 min
Masala Squid
25 min
Chicken Porridge
1 godz. 10 min
Crispy Ikan Bilis
40 min
Teh Tarik (Pulled Milk Tea)
15 Min