Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coconut milk rice
- 1100 g water
- 350 g rice, washed and drained
- 200 g coconut milk, room temperature
- 20 g fresh ginger root, smashed
- 3 pandan leaves, tied into knots
- 2 stalks fresh lemon grass, white part only and sliced
- 1 ½ tbsp salt
- 4 eggs
Sambal ikan bilis
- 20 g tamarind paste
- 100 g water
- 40 - 80 g dried chillies, large and mild heat, deseeded and soaked to soften
- 5 garlic cloves
- 150 g shallots
- 40 g vegetable oil
- 20 g light soy sauce
- 40 g sugar
- 1 tsp salt
- 60 g fried ikan bilis (dried anchovies)
- 200 g onions (approx. 2 onions), thinly sliced
- 1 cucumber, sliced, to garnish
- unsalted peanuts, unsalted, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3704 kJ / 885 kcal
- Białko
- 40 g
- Węglowodany
- 99 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Teh Tarik (Pulled Milk Tea)
15 min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1 Std. 25 Min
Nasi Lemak
45min
Nasi Kampung (Kampung-style fried rice)
20p
Sambal Petai Prawns
20p
Four Course Meal (Chicken Rice)
1 Std. 25 Min
Sambal Belacan
10p
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20p
Chicken Porridge
1 Std. 10 Min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Thai Style Fried Mee Hoon
30min
Char Kway Teow
15 min