Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coconut milk rice
- 1100 g water
- 350 g rice, washed and drained
- 200 g coconut milk, room temperature
- 20 g fresh ginger root, smashed
- 3 pandan leaves, tied into knots
- 2 stalks fresh lemon grass, white part only and sliced
- 1 ½ tbsp salt
- 4 eggs
Sambal ikan bilis
- 20 g tamarind paste
- 100 g water
- 40 - 80 g dried chillies, large and mild heat, deseeded and soaked to soften
- 5 garlic cloves
- 150 g shallots
- 40 g vegetable oil
- 20 g light soy sauce
- 40 g sugar
- 1 tsp salt
- 60 g fried ikan bilis (dried anchovies)
- 200 g onions (approx. 2 onions), thinly sliced
- 1 cucumber, sliced, to garnish
- unsalted peanuts, unsalted, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3704 kJ / 885 kcal
- Białko
- 40 g
- Węglowodany
- 99 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Nasi Kampung (Kampung-style fried rice)
20 min
Char Kway Teow
15min
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20 min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25min
Nasi Lemak
45 min
Sambal Petai Prawns
20 min
Four Course Meal (Chicken Rice)
1h 25min
Sambal Belacan
10min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30 min
Chicken Porridge
1h 10min
Crispy Ikan Bilis
40 min
Teh Tarik (Pulled Milk Tea)
15min