Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 70 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do masy (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2174.1 kJ / 519.3 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 54.2 g
- Tłuszcz
- 31.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 731 mg
Alternatywne przepisy
Placki z tartych ziemniaków (TM5)
45 Min
Rösti (TM6)
40 min
Chrust z ziemniaków (TM6)
25min
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM6)
45 Min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM6)
1h
Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)
10 Min
Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem (TM6)
15 Min
Łosoś z ryżem i zielonymi warzywami (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h 40 min
Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM6)
10 Min
Gratin z ziemniaków (TM6)
50min
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM6)
10 Min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35min