Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ogórków, z odciętymi końcówkami
- 150 g rzodkiewek
- 100 g kalarepy, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 1 ząbek czosnku
- 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1000
g kefiru
lub 1000 g maślanki - 100 g soku z czerwonych buraków (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 jajka
- woda, do gotowania jajek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1089.6 kJ / 260.4 kcal
- Białko
- 16.2 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 791.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik z buraków i rzodkiewek
1 godz.
Chłodnik ogórkowy
15min
Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą
10min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM5)
1 godz. 15 min
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
45 min
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM5)
15min
Chłodnik z botwinki
1 godz.
Chłodnik
10min
Śniadaniowe gniazdka z cukinii (TM6)
35 min
Carpaccio z buraków z cukinią (TM6)
15min
Świąteczny łosoś
35 min
Cukiniowy omlet na białkach
30min