Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ogórków, z odciętymi końcówkami
- 150 g rzodkiewek
- 100 g kalarepy, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 1 ząbek czosnku
- 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1000
g kefiru
lub 1000 g maślanki - 100 g soku z czerwonych buraków (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 jajka
- woda, do gotowania jajek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1089.6 kJ / 260.4 kcal
- Białko
- 16.2 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 791.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik
10 min
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM5)
45 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
1hod. 40min
Chłodnik arbuzowy
1h 15min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM5)
1h 15min
Deser z truskawkami (TM6)
20 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20 min
Chłodnik z botwinki
1h
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM6)
15 min
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM6)
45 min
Chłodnik ogórkowy
15 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1hod. 40min