
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 200 - 250 g malin, świeżych (3-4 maliny na szt.)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 241.8 kcal / 1011.8 kJ
- Białko
- 5.7 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Węglowodany
- 37.7 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Sód
- 28.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 godz. 15 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 godz. 50 min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Knedle twarogowe z morelami
35 min
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Cynamonki
2 godz. 15 min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Jagodzianki
3 godz. 30 min