
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g wody letniej
- 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży - 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 160 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 40 plastrów salami małych
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 459.7 kcal / 1923.3 kJ
- Białko
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 25.3 g
- Węglowodany
- 41.6 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.7 g
- Sód
- 1107.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Odjazdowe pizzerki
1 godz. 40 min
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
1 godz. 55 min
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1 godz. 30 min
Placek czosnkowo-serowy
2 godz.
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1 godz. 35 min
Rozeta pizzowa do odrywania
1 godz. 45 min
Kule burgerowe
3 godz. 30 min
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Chlebek-choinka do odrywania
2 godz. 10 min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
1 godz. 50 min
Paluchy z boczkiem i cebulą
1 godz. 20 min
Minicalzone
2 godz. 5 min