Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 brown onions (approx. 300 g), cut into halves
- 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 3 garlic cloves
- 2 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground cardamom
- 1 tsp sea salt, plus extra to taste
- 1 tsp dried chilli flakes
- 1000 g boneless lamb shoulder, cut into cubes (3-4 cm)
- 30 g ghee or olive oil
- 60 g tomato paste
- 1 tsp garam masala
- 150 g natural yoghurt, plus extra to serve
- cooked rice, to serve
- fresh coriander, leaves only, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3304 kJ / 787 kcal
- Białko
- 36 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 45 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.8 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 573.1 mg
Alternatywne przepisy
Quick massaman beef curry
40 min
Chicken tikka masala
1h 10 min
Thai green chicken curry
30 min
Beef and potato massaman curry
2j 10 menit
Lamb saag
1j 30 menit
Coconut lamb curry
2j
Beef madras
1j 30 menit
Pork vindaloo
2 godz. 20 min
Thai red chicken curry
30 min
Rogan josh
1 godz. 35 min
Chicken korma
45 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min