Burger XXL

Burger XXL

4.7 117 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 150 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • ¾ łyżeczki cukru
  • 380 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 jajko
Nadzienie i złożenie burgera
  • ¾ opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (75 g)
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku mały
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 380 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • ¾ łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 - 3 łyżki ketchupu
  • 1 ½ łyżeczki musztardy
  • 2 - 3 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
  • 4 - 5 plastrów sera cheddar
    4 - 5 plastrów sera żółtego, np. goudy, edamskiego
  • 1 jajko roztrzepane
  • ¾ - 1 ½ łyżki ziaren sezamu, białego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1906.5 mg
Białko 33.5 g
Kalorie 3554.7 kJ / 849.6 kcal
Tłuszcz 54.7 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 26 g
Węglowodany 55.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...