
Urządzenia i Akcesoria
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Ciasto
-
170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
90 g wody letniej
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
10 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki cukru
Dodatki
-
250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
-
90 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
200 g pomidorów, dojrzałych obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
40 - 50 g rukoli
-
30 g sera parmezan
-
8 - 10 plastrów szynki parmeńskiej
-
10 liści bazylii, świeżych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
514.3 kcal /
2151.8 kJ
Białko
32.6 g
Tłuszcz
24.6 g
Węglowodany
40.4 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
11.3 g
Sód
1995.9 mg