Urządzenia i Akcesoria
Sos beszamelowy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 15 min
6 porcji
Składniki
-
40 g masła
-
40 g mąki pszennej
-
500 g mleka
-
½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
230.5 mg
Białko
3.4 g
Kalorie
515.8 kJ /
123.3 kcal
Tłuszcz
8.3 g
Błonnik
0.2 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
9.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos holenderski
15 min
Sos berneński
15 min
Remoulade
10 min
Beszamel – 1100 ml
15 min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15 min
Beszamel – 600 ml
15 min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 min
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1 godz. 30 min
Sos serowy roquefort
20 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Sos serowy Mornay
10 min
Szybki sos beszamelowy
10 min