
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 123.3 kcal / 515.8 kJ
- Białko
- 3.4 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Węglowodany
- 9.2 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 230.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos holenderski
15 min
Szybki sos beszamelowy
10 min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 min
Sos serowy Mornay
10 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Sos holenderski – 500 ml
15 min
Beszamel – 1100 ml
15 min
Sos holenderski – 250 ml
15 min
Beszamel – 600 ml
15 min
Sos koperkowy
15 min
Sos serowy roquefort
20 min
Sos berneński
15 min