Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody, letniej
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ¼ łyżeczki soli
-
2
łyżeczki liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 100 g sera żółtego, np. ementalera, pokrojonego na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g koziego sera, miękkiego (twarożku), podzielonego na kawałki
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
30
plastrów kiełbasy chorizo (ok. 100 g)
lub 30 plastrów salami (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 215 kJ / 525 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 826 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2 godz. 10 min
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1 Std. 30 Min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 Min
Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą
1hod. 50min
Imprezowe kąski preclowe
1 Std. 20 Min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto
2 godz. 25 min
Małpi chlebek à la pizza
1hod. 50min
Kule burgerowe
3 Std. 30 Min
Placek czosnkowo-serowy
2h
Ślimaki na przerwę
2 godz. 15 min
Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem
40 Min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2h