Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ryżu do sushi
- 60 g octu ryżowego
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1000 g wody
-
200
g filetów z łososia, świeżych, bez skóry, pokrojonych w 1,5 cm kostkę (sashimi, patrz wskazówka)
lub 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w 1,5 cm kostkę - 100 - 120 g ogórka ze skórą, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 4 łyżki serka kremowego
- 2 awokado, pokrojone w 1,5 cm kostkę
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, czarnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2626.1 kJ / 627.7 kcal
- Białko
- 19.8 g
- Węglowodany
- 75.8 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Sód
- 2142.9 mg
Alternatywne przepisy
Sushi z krewetkami w tempurze
2 Std. 40 Min
Krewetki i warzywa w tempurze
1 Std.
Sushi nigiri
1 Std.
Sushi temaki
1h 30min
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 godz. 45 min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 Std. 10 Min
Małże po marynarsku
1ωρ. 15 λεπτ.
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 Std. 25 Min
Ryż do sushi
1 Std.
Krewetki w sosie maślanym
25min