Wersje kompatybilne
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło ziołowo-czosnkowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ łyżki liści tymianku, świeżych
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki soli
Steki wołowe
- 4 filety z polędwicy wołowej (180-200 g, 3 cm grubości każdy)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 liście laurowe, suszone
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1300 - 1500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1317 kJ / 315 kcal
- Białko
- 39 g
- Węglowodany
- 2 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 733 mg
Alternatywne przepisy
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40 min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5h 30 min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8u.
Przystawka z melona i krewetek
30 min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1h 20 min
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3u. 40min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1sa 35 dk
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2u. 50min