Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto pomarańczowe
- 1 pomarańcza (ok. 200 g), ekologiczna
- 4 jajka
- 40 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
-
30
g mąki pszennej
lub 30 g skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej -
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 25 g oleju
Krem pomarańczowy (orange curd)
- 1 jajko
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru
Serwowanie
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 780.4 kJ / 186.5 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 18.3 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 161.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto czekoladowe z whisky
2h 35 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3h
Ciasto z cytrusową marmoladą
2h
Tort Sachera
3 Std. 30 Min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 Std. 50 Min
Tarta z różami z jabłek (TM5)
2 godz. 50 min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)
1h 40min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Ciasto wiosenna stokrotka
50 Min
Mazurek cytrynowy
2h
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1 Std.