Urządzenia i Akcesoria
Sushi nigiri
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
24 sztuki
Składniki
-
300 g ryżu do sushi
-
50 g octu ryżowego
-
15 g cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
100 g tuńczyka, świeżego, (sashimi, pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, o grubości 6-12 mm, patrz wskazówka)150 - 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (sashimi, pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, o grubości 6-12 mm, patrz wskazówka)
-
pasta wasabi ilość do posmarowania nigiri
-
imbir marynowany, do sushi (opcjonalnie) ilość do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
199.9 mg
Białko
2.3 g
Kalorie
263.4 kJ /
63 kcal
Tłuszcz
1.1 g
Błonnik
0 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Węglowodany
10.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA AZJATYCKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron ryżowy z krewetkami w sosie kokosowym
25 min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 godz. 25 min
Jajka sadzone (Thermomix® Nester)
15 min
Makaron z cukinii z sosem mango-limonka
20 min
Mule w sosie winno-porowym
25 min
Bentō śniadaniowe
40 min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM6, TM7)
1 godz.
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45 min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1 godz. 15 min
Wieniec orkiszowy
4 godz.
Slush z mrożonych owoców z aquafabą
10 min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 godz. 10 min