Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ryżu do sushi
- 50 g octu ryżowego
- 15 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
150 - 200
g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (sashimi, pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, o grubości 6-12 mm, patrz wskazówka)
lub 100 g tuńczyka, świeżego (filetów pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, o grubości 6-12 mm) - pasta wasabi, ilość do posmarowania nigiri
- imbir marynowany, ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 263.4 kJ / 63 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 199.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min
Ryż do sushi
1h
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Warzywa w tempurze
1h
Krewetki i warzywa w tempurze
1h
Sushi z krewetkami w tempurze
2 Std. 40 Min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25min
Sushi z pieczarkami portobello
1 Std. 30 Min
Granita z nektarynek
6 Std. 20 Min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1h 10min
Sałatka sushi
1 Std. 15 Min
Omułki w białym winie
35 Min