Sushi nigiri
TM6 TM5

Sushi nigiri

4.7 (40 ocen)

Składniki

  • 300 g ryżu do sushi
  • 50 g octu ryżowego
  • 15 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 150 - 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (sashimi, pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, o grubości 6-12 mm, patrz wskazówka)
    lub 100 g tuńczyka, świeżego (filetów pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, o grubości 6-12 mm)
  • pasta wasabi, ilość do posmarowania nigiri
  • imbir marynowany, ilość do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
263.4 kJ / 63 kcal
Białko
2.3 g
Węglowodany
10.5 g
Tłuszcz
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Błonnik
0 g
Sód
199.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy