Wersje kompatybilne
Kompot gruszkowy (w słoikach na zimę)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 12 gruszek (ok. 2000 g), twardych
- 120 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1800 g wody
-
1
laska cynamonu, przełamana na pół
lub 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego - 6 goździków
- 400 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2253.4 kJ / 538.2 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 133.8 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 8.4 mg
Alternatywne przepisy
Kompot wiśniowy (w słoikach na zimę)
50min
Dżem z winogron
30min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1h 30min
Marmolada z całych jabłek
3 godz.
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1h 15min
Konfitura jabłkowa z migdałami
1h 30min
Sok z ciemnych winogron
40 Min
Dżem z owoców leśnych
40 Min
Kompot porzeczkowo-agrestowy
30min
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 Min
Kompot jabłkowo-gruszkowy
1h 15min