![Tarta tatin Tarta tatin](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/55b198f7-a8b8-42ee-bbb8-cda18e8fa35a/Derivates/ba602f33-8709-4f8b-9069-9ad1e17ae656.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zimnej wody
- 1 szczypta soli
Karmel
- 150 g cukru
- 70 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 - 8 jabłek, np. Golden Delicious, Reneta, Braeburn lub Boskoop
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1522 kJ / 364 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 28 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
3h 35 min
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2h 45min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Cynamonowe śliwki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
45 Min
Grecka bougatsa z kremem
4h 45min
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1h 55min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM6)
1 godz. 15 min
Dyniowe ślimaczki z polewą z serka kremowego
3h 20min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4 Std. 40 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min