![Chicken and port pâté Chicken and port pâté](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D87037A2-C6C9-4718-81F6-635721B58ABC/Derivates/F8BF8965-56EA-49C0-A20F-42315E61FE38.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pâté
- 1 eschalot, cut into halves
- 1 shortcut bacon rasher (approx. 40 g), rind removed and cut into pieces
- 50 g butter, cut into cubes
- ½ tsp dried thyme
- ¼ tsp ground allspice
- 40 g Port
- 100 g chicken livers, washed and patted dry
- ¼ tsp sea salt
- ¼ tsp ground white pepper
- 40 g double cream
- 1 pinch ground ginger
White balsamic reduction
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 500 g white balsamic vinegar
- 50 g dry sherry
- 80 g raw sugar
- 2 dried bay leaves
- 8 white peppercorns (see Tips)
- 6 sprigs fresh thyme, leaves only
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into halves
Jelly topping
- 1 gelatine leaf (titanium strength)
- 80 g Port
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1945.5 kJ / 463.2 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 33.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 630.7 mg
Alternatywne przepisy
Hollandaise sauce
15min
Red onion relish
50min
Walnut and blue cheese shortbread
1 godz. 20 min
Chicken liver pâté
2 godz. 20 min
Chilli and apple jelly
4sa 15 dk
Poached salmon and beetroot blinis
45min
Pâtè with Riesling
3h
Peaches in white wine syrup
4h
Parmesan gelato
4h 30min
Mini chive pikelets with mushrooms
1h
French chicken liver pâté (L'Atelier Gourmet Food)
4sa 15 dk
Champagne poached chicken terrine
1h 30min