Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pâté
- 1 eschalot, cut into halves
- 1 shortcut bacon rasher (approx. 40 g), rind removed and cut into pieces
- 50 g butter, cut into cubes
- ½ tsp dried thyme
- ¼ tsp ground allspice
- 40 g Port
- 100 g chicken livers, washed and patted dry
- ¼ tsp sea salt
- ¼ tsp ground white pepper
- 40 g double cream
- 1 pinch ground ginger
White balsamic reduction
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 500 g white balsamic vinegar
- 50 g dry sherry
- 80 g raw sugar
- 2 dried bay leaves
- 8 white peppercorns (see Tips)
- 6 sprigs fresh thyme, leaves only
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into halves
Jelly topping
- 1 gelatine leaf (titanium strength)
- 80 g Port
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1945.5 kJ / 463.2 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 33.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 630.7 mg
Alternatywne przepisy
Chicken liver pâté
2h 20min
Champagne poached chicken terrine
1h 30min
Sous vide chicken liver pâté (TM6)
2h 20min
Smoked trout pâté
3h 15 min
Pork and chicken terrine
3h 20min
Mixed mushroom pâté
1h 25min
Parsnip and bean mash
25 min
Peppercorn sauce
20 min
Crispy bread with tapenade
45min
Walnut and blue cheese shortbread
1h 20 min
Creamed spinach
15min
French chicken liver pâté (L'Atelier Gourmet Food)
4 Std. 15 Min