
Urządzenia i Akcesoria
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji
Składniki
Sos karmelowy
-
250 g cukru
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto na spód
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
140 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
100 g cukru
-
1 jajko
Waniliowa bita śmietana
-
50 g cukru
-
1 laska wanilii tylko ziarna
-
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
444.8 kcal /
1862.1 kJ
Białko
3.8 g
Tłuszcz
25.2 g
Węglowodany
51.3 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Sód
21.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska