Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym

Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym

3.9 48 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji

Składniki

Sos karmelowy
  • 250 g cukru
    250 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto na spód
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 140 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
Waniliowa bita śmietana
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 444.8 kcal / 1862.1 kJ
Białko 3.8 g
Tłuszcz 25.2 g
Węglowodany 51.3 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 15.6 g
Sód 21.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...