Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
TM6

Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym

3.8 (46 ocen)

Składniki

Sos karmelowy

  • 250 g cukru
    lub 250 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu, do Mycia Wstępnego

Ciasto na spód

  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g cukru
  • 140 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 1 jajko

Waniliowa bita śmietana

  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii, tylko ziarna
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1862.1 kJ / 444.8 kcal
Białko
3.8 g
Węglowodany
51.3 g
Tłuszcz
25.2 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Błonnik
0.5 g
Sód
21.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy