
Urządzenia i Akcesoria
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji
Składniki
Sos karmelowy
-
250 g cukru
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto na spód
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
140 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
100 g cukru
-
1 jajko
Waniliowa bita śmietana
-
50 g cukru
-
1 laska wanilii tylko ziarna
-
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
444.8 kcal /
1862.1 kJ
Białko
3.8 g
Tłuszcz
25.2 g
Węglowodany
51.3 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Sód
21.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 godz. 30 min
Tarta serowa z cydrem
1 godz.
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4 godz. 10 min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min
Tarta z winogronami i galaretką
5 godz. 40 min
Jagodowe frappuccino
3 godz. 25 min
Tarta budyniowa
1 godz. 15 min
Tarta czekoladowo-orzechowa bez pieczenia
1 godz. 10 min
Tarta z musem czekoladowym
12 godz. 50 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2 godz. 30 min