Spiced Moroccan lentil soup

Spiced Moroccan lentil soup

4.5 106 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 portions

Składniki

  • onions cut in halves
    150 g
  • olive oil
    40 g
  • ground dried ginger
    1 tsp
  • ground coriander
    1 tsp
  • ground cumin
    1 tsp
  • ground sweet paprika
    1 tsp
  • ground black pepper plus extra to taste
    ¼ tsp
  • ground cinnamon
    ½ tsp
  • ground turmeric
    ½ tsp
  • ground cayenne pepper
    ¼ tsp
  • ground nutmeg
    ¼ tsp
  • water
    750 g
  • vegetable stock cubes (each for 0.5 l)
    2
    2 heaped tsp vegetable stock paste, homemade
  • red lentils
    100 g
  • crushed tomatoes, canned
    800 g
  • salt adjust to taste
    1 pinch
  • fresh coriander leaves only, to garnish
    2 - 3 sprigs

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 236 kcal / 991 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 22 g
Błonnik 8.6 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 422.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...