Lasagne alla bolognese

4.7 116 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
8 porzioni

Składniki

  • di Parmigiano Reggiano a pezzi (2-3 cm)
    200 g
Lasagne
  • di farina tipo 00 + q.b.
    300 g
  • di spinaci baby freschi
    70 g
  • uova
    2
  • di olio extravergine di oliva
    10 g
Ragù alla bolognese
  • di pancetta a cubetti
    120 g
    120 g di prosciutto crudo, a pezzi
  • di sedano a pezzi
    80 g
  • di carota pelata e a pezzi
    80 - 100 g
  • di cipolla a pezzi
    150 - 180 g
  • di olio extravergine di oliva + q.b.
    25 g
  • di burro
    25 g
  • di carne trita mista grossa (metà manzo e metà maiale)
    400 g
  • di vino bianco secco
    70 g
    70 g di vino rosso
  • di passata di pomodoro
    250 g
  • di acqua calda
    70 g
  • foglia di alloro secca
    1
  • di concentrato di pomodoro
    30 g
  • di sale
    1 cucchiaino
Besciamella
  • di latte intero
    500 g
  • di burro a pezzi
    40 g
  • di farina tipo 00
    50 g
  • di sale
    ½ cucchiaino
  • di pepe nero macinato
    2 pizzichi
  • di noce moscata grattugiata (opcjonalnie)
    2 pizzichi
Terminare la preparazione
  • burro q.b.

Wartości odżywcze na 1 porzione

Kalorie 549.5 kcal / 2296.9 kJ
Białko 34.5 g
Tłuszcz 28.4 g
Węglowodany 43.1 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 525 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...