Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g di Parmigiano Reggiano a pezzi (2-3 cm)
Ragù alla bolognese
- 200 g di verdure miste (sedano, carote e cipolle), pulite e a pezzi
- 40 g di olio extravergine di oliva
- 800 g di carne trita mista (metà maiale e metà manzo)
- 100 g di vino bianco secco
- 300 g di passata di pomodoro
- 10 g di sale
- 1 pizzico di pepe nero macinato
Besciamella
- 1000 g di latte
- 80 g di burro a pezzi
- 100 g di farina tipo 00
- 1 cucchiaino di sale
- 1 - 2 pizzichi di noce moscata in polvere, a piacere
Terminare la preparazione
- 250 g di pasta secca tipo lasagne (10x20 cm)
- burro in fiocchi, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 4161 kJ / 994 kcal
- Białko
- 50 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 64 g
- Błonnik
- 4 g
Alternatywne przepisy
Ragù di carne alla bolognese
1h 15min
Lasagne classiche
2h
Parmigiana di melanzane
2h
Pasta pasticciata
2h
Lasagne mozzarella, ricotta e spinaci (Bimby Friend)
1 Std. 30 Min
Pasta al ragù
1 Std. 30 Min
Cannelloni al ragù
1 Std. 30 Min
Cannelloni di carne
2h
Cannelloni ripieni con ragù alla bolognese (Bimby Friend)
1 Std. 30 Min
Tagliatelle al ragù
1h 10min
Lasagne alla bolognese
3 Std.
Lasagne al prosciutto cotto (senza glutine)
1 Std. 45 Min