Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
TM6 TM5

Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu

4.7 (1.2K ocen)

Składniki

Ciasto

  • 170 g mleka, w temp. pokojowej
  • 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 15 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski

Farsz

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
  • 350 g mięsa drobiowego, ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
  • 15 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli

Formowanie i gotowanie

  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • 400 g wody
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do podania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
761.4 kJ / 182 kcal
Białko
7.8 g
Węglowodany
19.3 g
Tłuszcz
8.1 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Błonnik
0.9 g
Sód
187.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy