
Wersje kompatybilne
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 170 g mleka w temp. pokojowej
-
10
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 15 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
- 350 g mięsa drobiowego ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
- 15 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
Formowanie i gotowanie
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 400 g wody
- szczypiorek, świeży posiekany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 182 kcal / 761.4 kJ
- Białko
- 7.8 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Węglowodany
- 19.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 187.4 mg