Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g Milch
- 25 g frische Germ
- 40 g Feinkristallzucker
-
1
Päckchen Vanillezucker (8 g)
lub 1 - 2 geh. TL Vanillezucker, selbst gemacht -
Rapsöl
lub Kokosöl zum Einfetten - 135 g Butter, weich, in Stücken
- 410 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- 2 Eidotter (Größe L)
- 1 Prise Salz
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
- 180 g Powidl
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1202 kJ / 287 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 49 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polsterzipfl
2h 10min
Biskuitroulade mit Erdbeer-Topfen-Fülle
4h 35min
Germknödel
1 Std.
Burgenländerkipferl
1 Std. 25 Min
Sonntags-Striezel
2h 15min
Punschkrapferl
1h 5min
Wiener Rehrücken
3h 40 min
Mohnstrudel
2h 30min
Zwetschkenfleck mit Zimtstreusel
1h 35 min
Topfenknödel mit Marillenröster
1h 20min
Palatschinken mit Marillenmarmelade
30 Min
Topfenschmarrn
50min