![Samosas Samosas](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DBD67A9E-482D-4DFD-86BC-AE848DA1CA39/Derivates/D25EA150-D3AE-4CF4-B0C4-84F298628210.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 260 g water
- 20 g ghee (see Tips)
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- ½ tsp salt
Filling
- 100 g red onion, cut into quarters
- 2 - 3 fresh long green chillies, trimmed
- 5 sprigs fresh coriander, leaves and stalks
- 4 sprigs fresh mint, leaves only
- 2 tbsp lemon juice
- 1 ½ tsp salt
- 300 g lamb mince
- 1 tsp ground black pepper
- 1 tbsp cumin seeds
- 1 ¼ tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 3 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp garam masala (see Tips)
Assembly
- plain flour, for dusting
- 1250 g vegetable oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 768.3 kJ / 182.9 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 212.1 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala with saffron rice
4h 40min
Cucumber and mint raita
30 Min
Onion Bhaji
45 Min
Tamarind chutney
5min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Garlic and coriander naan
1 godz. 30 min
Kashmiri garlic naan
1h 50min
Vegetable filled pastries (Lukhmi)
1h 10min
Roti
2h
Aloo tikki
55 Min
Biryani
1 godz. 25 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min