Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava crust
- 100 g unsalted butter, plus extra to grease
- ¼ cinnamon quill
- 40 g raw sugar
- 30 g shelled unsalted pistachio nuts
- 100 g walnuts
- 10 sheets filo pastry, covered with a damp tea towel
Filling
- 500 g cream cheese, room temperature
- 80 g honey
- 2 eggs
- 100 g Greek yoghurt
- 1 ½ tbsp cornflour
- 2 tsp orange blossom water
Syrup
- 50 g raw sugar
- 70 g honey
- ½ cinnamon quill
- 2 pieces lemon peel, no white pith
- 20 g freshly squeezed lemon juice
- 100 g water
To serve
- 2 tbsp shelled unsalted pistachio nuts, roughly chopped, to decorate
- edible flowers, to decorate (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1747.4 kJ / 417.6 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 247.5 mg
Alternatywne przepisy
Mini carrot and almond cakes
1 Std. 25 Min
Traditional French chocolate canelé
49 Std.
Pizza Margherita
2h 10min
Blueberry cheesecake ice cream
14 godz. 35 min
Steamed chocolate cake and poached pears
50 Min
Steamed Molotof
30min
Pan-fried Brussels sprouts with tonnato sauce
25 Min
Frozen Coconut Mango Lemonade
5 min
Classic Polish 'tort'
2 Std. 25 Min
Mini gluten free vanilla bundts with lemon glaze
35 Min
Cherry tomato and red onion focaccia (Nico Moretti)
2 Std. 20 Min
Fudgy chocolate cake
50 Min