
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g cukru
- 50 g świeżych drożdży pokruszonych
- 200 g mleka
- 4 żółtka
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
- olej do smażenia o neutralnym smaku
- dżem do nadzienia
- cukier puder do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 235 kcal / 982 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 30 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Sód
- 52.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40min
Ciasto Metrowiec
7h
Makowiec świąteczny
2h 10min
Ptysie
2h 15min
Makaron jajeczny
1h
Faworki - róże
1h 10min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Karpatka
5h
Pierogi ruskie
1h 30min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Oponki serowe
45min