Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 180 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
150
g marmolady, np. z róży
lub 150 g powideł śliwkowych - 1 białko
- cukier puder, do posypania rogalików
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 624.5 kJ / 149.3 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 21.4 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 14.4 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3h 30min
Drożdżówki z serem
1 godz.
Chałka z kruszonką
1 godz. 30 min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Jagodzianki
3h 30min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min