
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g pomidorów bez gniazd nasiennych i skórki, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 1 - 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 - 2 goździki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 15.7 kcal / 65.8 kJ
- Białko
- 0.5 g
- Tłuszcz
- 0.1 g
- Węglowodany
- 3.7 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Sód
- 96.6 mg
Alternatywne przepisy
Ketchup
1 godz. 20 min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Dżem z czarnej porzeczki
35 min
Sok pomidorowy
20 min
Powidła śliwkowe
2 godz.
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Ketchup z cukinii
1 godz.
Dżem truskawkowy
1 godz. 5 min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min