Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 250 g mięsa wieprzowego np. z łopatki lub szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 150 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 60 g wody
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 240 g wody, ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania
- 20 g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- biały ocet winny, do skropienia pielmieni
- pieprz czarny, świeżo mielony, do oprószenia pielmieni
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2837 kJ / 677.6 kcal
- Białko
- 31.3 g
- Węglowodany
- 78.9 g
- Tłuszcz
- 27.3 g
- Błonnik
- 2.8 g
Alternatywne przepisy
Czebureki
2h 35min
Pierożki shaomai
2sa
Jiaozi z wołowiną i porem
1sa 30 dk
Cepeliny z serem
24h 50min
Kartacze z mięsem
1sa
Kołduny litewskie
1h 50min
Kibiny litewskie
25 dk
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1sa 20 dk
Ciasto wonton
50 dk
Litewskie bliny pszenno-owsiane
1sa 10 dk
Smażone pierożki wonton
1 Std. 25 Min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 godz. 40 min