Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 430 - 440 g Walnusshälften
- 50 g Zartbitterschokolade (50 % Kakaoanteil), in Stücken
- ¾ TL Zimt, gemahlen
- 100 g Maisstärke
- 2 TL Weinstein-Backpulver
- 500 g Milch
- 400 g Zucker
- 10 Eier (Größe M)
- 20 g Rum
-
½
Vanilleschote, Mark ausgekratzt
lub ¼ TL Vanille, gemahlen - 1 Prise Salz
- 250 g Butter, etwas mehr zum Einfetten
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 2 - 4 EL Marmelade, säuerlich (z. B. Marille oder Ribisel)
- 1 TL Kakaopulver, ungesüßt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1891 kJ / 452 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Linzerkipferl
1 Std. 50 Min
Linzerkipferl
1h 10min
Schokomousse-Biskuitroulade
2 Std. 30 Min
Biskuitroulade mit Erdbeer-Topfen-Fülle
4h 35min
Burgenländerkipferl
1h 25min
Tiramisu Torte
6h 40min
Kardinalschnitten
3h
Malakofftorte
10 Std. 20 Min
Schneewittchentorte
5h
Eva's Sachertorte
1 godz. 40 min
Wiener Rehrücken
3h 40min
Mini-Schaumrollen
1 godz. 40 min