Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbteig für Eisenbahner
- 200 g Butter, kalt, in Stücken
- 100 g Staubzucker
- 1 Päckchen Vanillezucker (8 g) von Dr. Oetker
- 300 g Weizenmehl, glatt
- 1 Ei (Größe M)
- 1 Prise Salz
- 2 Tropfen Zitronenaroma (Dr. Oetker Natürliches Zitronen Aroma)
Makronenmasse und Füllung
- 125 g Walnüsse
- 1 Prise Zimt, gemahlen
- 1 Prise Nelken, gemahlen
- 250 g Staubzucker, gesiebt
- 100 g Eiklar (ca. 3 Stück)
- 200 g Ribiselmarmelade, passiert
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 212.7 kJ / 50.8 kcal
- Białko
- 0.7 g
- Węglowodany
- 6.7 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 7.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kokosbusserl
25 Std.
Eierlikörkekse von Dr. Oetker
1 godz. 20 min
Eierlikörtraum
2 Std.
Weinkekse
1 godz. 30 min
Schokokipferl
1 godz. 30 min
Kaffeekrapferl
2 Std.
Dotterbusserl
50min
Neujahrs Schweinderl mit süßer Nussfülle
2 Std.
Linzerkipferl
1hod. 10min
Rumkugeln von Dr. Oetker
30min
Husarenkrapferl
1hod.
Rumschnitten
50min