![Babka ziemniaczana ze śledziem Babka ziemniaczana ze śledziem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DB32F9D8-0610-4D68-8122-7F01583CEF6B/Derivates/d2ead1ac-21c1-47b2-9f21-9cf8d03b2ea8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g fileta ze śledzia, solonego, à la Matjas, opłukanego (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta, ilość do obsypania formy
- 1000 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych w mundurkach, obranych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 25 - 30 g chrzanu tartego, śmietankowego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w poprzek w 1 cm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 778.1 kJ / 185.8 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 1334.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet z dorsza
1h 10 min
Majonez bez jajek
10min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15min
Zupa serowa z porem
30 Min
Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
45 Min
Sos maltański
10min
Bułeczki z dymką
3 Std. 20 Min
Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami
20 Min
Babka piaskowa sezamowa
1 Std.
Babeczki makowo-marcepanowe
2h 20 min
Sos pomidorowy Aurora
20 Min
Masło z ziołami
20 Min