Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g fileta ze śledzia, solonego, à la Matjas, opłukanego (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta, ilość do obsypania formy
- 1000 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych w mundurkach, obranych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 25 - 30 g chrzanu tartego, śmietankowego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w poprzek w 1 cm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 778.1 kJ / 185.8 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 1334.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
1h 30min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10min
Pizza z wegańskim "serem" z ziemniaków
1h 40min
Krem z liści botwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
1h
Smoothie bowl z botwiną i sokiem pomarańczowym
10min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2 godz. 15 min
Sos maltański
10min
Kiszka ziemniaczana
4h 20min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1h 40min
Drożdżowe bułeczki z za'atarem
1h 30min
Oponki (bez cukru)
45 min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50min