Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 - 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego 1 cm kostkę
- 25 g oleju rzepakowego
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania klusek
- 1000 g ziemniaków, mączystych, surowych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- woda, ilość do gotowania klusek
- 30 g mąki pszennej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2655.8 kJ / 634.3 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 71.7 g
- Tłuszcz
- 35.3 g
- Błonnik
- 6.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem ze szparagów
45 min
Kiełbasa słoikowa
26 godz. 30 min
Czorne kluski
3h 30 min
Ciastka Amerykany
1h 30 min
Kluski kładzione
15 min
Gryczane kluski kładzione
40 min
Ser do smarowania
1h
Lane kluski
25min
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
1 godz. 5 min
Skubaniec z owocami
3h 40min
Pyry z gzikiem
1h
Babka majonezowa
2h