Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 dried red chillies (large)
- 10 candlenuts (see Tips)
- hot water, for soaking
- 600 g eschalots, cut into halves
- 10 garlic cloves
- 5 cm piece fresh turmeric, peeled (see Tips)
- 1 tbsp shrimp paste (see Tips)
- 150 g peanut oil
- 80 g dried shrimp (see Tips)
- 60 g white sugar
- 2 tsp salt
- 60 g tamarind paste
- Wartości odżywcze
- na 1060 g
- Kalorie
- 9878.8 kJ / 2352.1 kcal
- Białko
- 71.2 g
- Węglowodany
- 139 g
- Tłuszcz
- 169.9 g
- Błonnik
- 24.1 g
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45 min
Sambal Belacan
10min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Char Kway Teow
15min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Pulut panggang (grilled rice packets)
3h 30min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 min
Kuih ketayap (crêpes with sweet coconut filling)
55min
Nasi Lemak
45 min
Dried Shrimp Sambal
55min
Sambal Belacan
10min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30 min