Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 360 g glutinous rice
- water, for soaking
Serunding udang kering (dried shrimp floss)
- 50 g dried shrimp (see Tips)
- 5 - 7 dried red chillies, deseeded
- warm water, for soaking
- 30 g vegetable oil
- 120 g fresh grated coconut (see Tips)
- 1 stalk lemongrass, white part only, cut into pieces (2-3 cm)
- 30 g eschalots
- 2 garlic cloves
- ½ tsp ground coriander
- ¼ tsp ground cumin
- ¼ tsp ground fennel seeds
Pulut panggang (rice packets)
- 480 g coconut milk
- 1 tsp salt
- 4 pandan leaves, tied into knots
- 1200 g water
- 11 banana leaves, cut into rectangles (approx. 23 x 17 cm) and rinsed (see Tips)
- vegetable oil, for greasing
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 739.5 kJ / 176.1 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 11.6 mg
Alternatywne przepisy
Sambal Belacan
10min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1h 15 min
Roti Canai (Roti Prata)
3 Std. 55 Min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 min
Kuih ketayap (crêpes with sweet coconut filling)
55 min
Mantou buns
1h 30min
Gula Melaka Huat Kuih (Palm Sugar Steamed Cupcakes)
55 min
Nasi Lemak
45 min
Kaya (coconut jam)
1h 10 min
Pulut Inti (Glutinous Rice With Sweet Coconut)
50 min
Sambal chilli
35 min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30 min