Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tsp ground turmeric
- 2 tsp salt
- 1500 g chicken drumsticks, skin on (see Tips)
- 6 - 12 dried red chillies, deseeded
- warm water, for soaking
- 4 garlic cloves
- 80 g eschalots
- 1 stalk lemongrass, white part only
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 2 ½ cm piece fresh galangal, peeled
- 220 g water
- 80 g vegetable oil
- 2 tbsp tamarind paste
- 200 g tomato paste
- 1 tbsp white sugar
- 120 g brown onion, cut into thin slices (5 mm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2403.1 kJ / 572.2 kcal
- Białko
- 46.2 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 37.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 1152.8 mg
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Nasi tomato (tomato rice)
40min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1h 15 min
Char Kway Teow
15min
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20 min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25min
Chicken Rendang
45min
Nasi Lemak
45min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h
Nasi Lemak
45min
Sambal Belacan
10 min