![Ayam masak merah (spicy tomato chicken) Ayam masak merah (spicy tomato chicken)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F45E17AC-75AD-41D4-B3C0-8F0A0EF247DD/Derivates/11d0ce6c-c4cc-4ae8-8860-23105c39bc17.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tsp ground turmeric
- 2 tsp salt
- 1500 g chicken drumsticks, skin on (see Tips)
- 6 - 12 dried red chillies, deseeded
- warm water, for soaking
- 4 garlic cloves
- 80 g eschalots
- 1 stalk lemongrass, white part only
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 2 ½ cm piece fresh galangal, peeled
- 220 g water
- 80 g vegetable oil
- 2 tbsp tamarind paste
- 200 g tomato paste
- 1 tbsp white sugar
- 120 g brown onion, cut into thin slices (5 mm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2403.1 kJ / 572.2 kcal
- Białko
- 46.2 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 37.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 1152.8 mg
Alternatywne przepisy
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25 min
Thai Steamed Fish With Lime
30min
Nasi Lemak
45min
Nasi Lemak
45min
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h
Sambal Belacan
10 min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1h 15min
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Char Kway Teow
15min
Chicken Rendang
45min