Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 - 7 dried red chillies, deseeded, to taste
- warm water, for soaking
- 300 g roasted unsalted peanuts
- 50 g vegetable oil
- 70 g eschalots
- 4 garlic cloves
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 2 ½ cm piece fresh galangal, peeled
- 1 stalk lemongrass, white part only
- 2 candlenuts (see Tips)
- 50 g tamarind paste
- 500 g water
- 50 g palm sugar
- 1 tsp salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1100 g
- Kalorie
- 9880.8 kJ / 2352.6 kcal
- Białko
- 82.7 g
- Węglowodany
- 168.3 g
- Tłuszcz
- 192.7 g
- Błonnik
- 31.4 g
Alternatywne przepisy
Sambal Belacan
10min
Nasi impit (compressed rice cakes)
6h 40min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1h 20min
Nasi tomato (tomato rice)
40 min
Ayam kapitan (chicken curry)
45 dk
Nasi Lemak
45 dk
Teh tarik (pulled milk tea)
15 min
Sambal chilli
35 min
Rendang Tok with Pulut Kuning (Perak Beef Rendang with Yellow Glutinous Rice)
2h 45min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1j 15 menit
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h