Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 - 7 dried red chillies, deseeded, to taste
- warm water, for soaking
- 300 g roasted unsalted peanuts
- 50 g vegetable oil
- 70 g eschalots
- 4 garlic cloves
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 2 ½ cm piece fresh galangal, peeled
- 1 stalk lemongrass, white part only
- 2 candlenuts (see Tips)
- 50 g tamarind paste
- 500 g water
- 50 g palm sugar
- 1 tsp salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1100 g
- Kalorie
- 9880.8 kJ / 2352.6 kcal
- Białko
- 82.7 g
- Węglowodany
- 168.3 g
- Tłuszcz
- 192.7 g
- Błonnik
- 31.4 g
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Nasi tomato (tomato rice)
40min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Nasi impit (compressed rice cakes)
6h 40min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1 Std. 25 Min
Nasi Lemak
45min
Chilli Stuffed Fish
1 Std.
Soto ayam (spiced chicken soup)
1 Std.
Pau Sambal (Malaysia Burger)
1 Std.
Sambal Belacan
10 Min